2013. június 21., péntek

Rebarbarás és spenótos pite – sós és édes piték glutén- és cukormentesen


Pár hete vettem néhány csomag hajdinalisztet, mert szerettem volna a rizsliszt mellett alternatívát találni a gluténmentes lisztre. Elkezdtem vele kísérletezni, mégpedig piték formájában. Éppen rengeteg spenót volt a kertben és sok rebarbara a hűtőben, így ezek felhasználásával készültek mindenféle sós és édes piték az elmúlt hetekben. A kísérletezések során hamar elfogyott a két kiló liszt, amit a Pásztói malomban vettem, viszont így rájöttem, hogy kávédarálóban magunk is megőrölhetjük a hajdinát – így olcsóbb...

A fő cél az volt, hogy egy olyan pite készüljön,
  1. aminek tésztája legalább annyira omlós mint a vajas pitetészta, mégsincs benne vaj,
  2. nincs benne tojás,
  3. szerettem volna a hajdinaliszt átható ízét is megszelídíteni; a hajdinát nem mindenki szereti ugyanis, mert erősen diós íze sokakat zavar.
A kihívás tehát a következő volt: vaj nélküli gluténmentes omlós pitetészta hajdinalisztből, ami nem mellesleg finom is. Bonyolultnak tűnik, a végén pedig kiderült, hogy misem egyszerűbb.


Az ízharmónia kedvéért a hajdinalisztet őrölt mogyoróval párosítottam. Úgy logikáztam, hogy a mogyoró legalább annyira erőteljes ízű, mint a hajdina, így megfelelő partnerei lehetnek egymásnak. Így is lett. A vajat kókuszolajjal helyettesítettem, ami ugyancsak remek alternatívának bizonyult. Az eredmény egy omlós, telt ízű, harmonikus pitetészta lett, amit ráadásul bármivel tölthetünk, ami csak szembe jön velünk a konyhában illetve a kertben.
Ezúttal egy édes rebarbarás és egy sós spenótos változat készült. Mindkettő elfogyott többször, több adagban…

Az öt elem szempontjából a hajdinaliszt édes-keserű, mint ahogyan a mogyoró is. Telt ízük jól harmonizál egymással. Mindkettő a föld-tűz elemet képviseli, s így jól működnek mind édes, mind pedig sós környezetben, ugyanis a föld az elemek sorrendjében egyfajta bázist, középpontot képvisel. A hajdinaliszt emellett jól harmonizál a nyári hőséggel is, ugyanis semleges a hőhatása. Ha spenótot teszünk a piténkre töltelékként, akkor a zöld levelű növény hűsítő hatását is remekül kihasználhatjuk a rekkenő melegben. A rebarbara savanykás ízével "lazítja" a földes, telt környezetet, zöld kardamommal fűszerezve pedig kifejezetten izgalmas és üdítő édesség kerekedik belőle.

Pitetészta
Hozzávalók egy 28 cm-es piteformához
  • 35 dkg hajdinaliszt
  • 5 dkg mogyoró (lehetőleg nyers, házilag pirítva)
  • 20 dkg kókuszolaj (felolvasztva)
  • 1 tk só
  1. Az összes hozzávalót öntsük össze egy tálban és gyúrjuk össze. Egy kissé morzsalékos tésztát kapunk, amitől ne ijedjünk meg! 
  2. A piteformába egyszerűen nyomkodjuk bele a kezeinkkel a tésztát. Nem ragad bele – letesztelve…
A tésztába tetszés szerint tehetünk bármilyen tölteléket. Alább két verzió – egy édes és gyümölcsös, illetve egy sós spenótos változat. Mind a spenótot, mind pedig a rebarbarát lehet helyettesíteni mással – bármilyen idénygyümölccsel vagy –zöldséggel.

Rebarbara töltelék
  • 40 dkg rebarbara, megtisztítva és 2-3 cm-es darabokra vágva
  • 10 ev nyírfacukor
  • 15 szem zöld kardamom, kiszedve a hüvelyéből és frissen megőrölve
  • 5 dkg szeletelt mandula
  1. Tegyük egy serpenyőbe a rebarbarát, a nyírfacukrot és a kardamommagot. 
  2. Lassú tűzön kavargatva forgassuk össze. A rebarbara enged némi levet, ebben pároljuk fedő alatt (alacsony lángon) puhára a rebarbarát 8-10 perc alatt.
  3. A piteformába nyomkodott tésztára öntsük a rebarbaratölteléket, szórjuk rá a mandulaforgácsot. 
Tipp: A tésztát morzsaként is használhatjuk. Ebben az esetben a gyümölcsöt kicsit pároljuk meg fűszerekkel és a (nyírfa)cukorral, szórjuk rá a morzsát, és sütőben (kb. 200 fokon) süssük aranybarnára… Igazi gyors és ízletes nyári édesség.
Spenót töltelék
  • 25 dkg spenót, megmosva
  • 3-4 ek olaj
  • 3 cikk fokhagyma
  • 3 tojás
  • 15 dkg krémes kecskesajt
  • ½ szerecsendió frissen lereszelve
  • 1 ek só
  1. Olajon pároljuk meg a spenótot 2-3 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Forgassuk össze.
  2. Tegyük bele a sót, a szerecsendiót, a kecskesajtot. Kavarjuk el.
  3. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10-15 percig hűlni.
  4. Üssük a tálkába a tojásokat, verjük fel villával, majd öntsük a kissé kihűlt spenótos masszába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése