2013. június 5., szerda

Serundeng – Indonéz fűszerkeverék




Néhány hónapja rengetegféle érdekes fűszert kaptunk ajándékba egy barátunktól. Meglátogatott minket, és mivel tud a főzésmániánkról egy nagy csomag indonéz és japán fűszerrel, szósszal és ízesítővel állított be. A japán és indonéz fűszerek nem túl elterjedtek nálunk Magyarországon, így különösen megörültünk a nagylelkű ajándéknak.

Természetesen mindet kipróbáltuk az elkövetkező néhány napban, és az egyik nagyon hamar ki is ürült, ugyanis különösen sokrétűen használható. E fűszer kókusz, mogyoró és néhány fűszer – koriander, római kömény, só – illetve egy kevés cukor izgalmas keveréke. Utánanéztem és kiderült, hogy egy gyakran használt indonéz fűszerkeverékről van szó, melynek neve Serundeng. Általában zöldséges rizsételek fűszerezésére használják. 

Ha jobban megnézzük az összetételét, hamar felfedezzük, hogy öt elem szempontjából is teljesen harmonikus összetételű a serundeng. A kókuszból van benne a legtöbb, ami a föld elemhez kötődik és mint ilyen a szilárd alap megteremtéséért felelős. A mogyoró a másik meghatározó ízelem a keverékben, ami tűz elemű. A tűz elem alapvetően az izgalmas fennhangokat, az érdekesen kiugrót képviseli. A keverék további összetevői alapvetően kiegészítő jellegűek és elsősorban díszítő szerepet kapnak: a koriander fém elemű, a só víz elemű, a római kömény pedig tűz elemű. A keverékből egyedül a fa elem hiányzik, amit a tányéron érdemes megjeleníteni, például néhány csepp citromlé segítségével.

Miután az ajándékba kapott fűszerkeverék üvegét hamarosan üresen találtuk, utána olvastam egy kicsit, és hamar meg is csináltuk magunknak a fűszerkeveréket, melybe magunknak a cukor helyett nyírfacukrot tettünk, de nagyon jól illik hozzá ízben a barnacukor is. Így nem kell a barátunk legközelebbi látogatásáig várnunk, hogy használhassuk újra.


Először a hagyományos rizses változatot próbáltuk ki – zöldségekkel és sült tojással kevert rizsre szórtuk tálalás előtt. Ez remek kombináció. A kicsit unalmas zöldséges rizst olyannyira feldobja, hogy önálló fogásként is megállja a helyét, főként ha salátával tovább bolondítjuk.

Annyira megszerettük, hogy sokféle ételen kipróbáltuk aztán. Amiben a legjobban tetszett nekünk a zöldséges rizs mellett az a zöldfűszeres tészta volt. Leginkább rizstésztával vagy gabonamentes tésztákkal működik jól szerintem – a vietnámi tarógyökér tészta vagy a kínai édesburgonya tészta remek alapnak bizonyul hozzá. Ízesítésként sok fokhagymát, némi gyömbért és sok-sok zöldfűszert használtunk – legfőképpen, amit éppen aktuálisan a kertben találtunk: menta, koriander, snidling, lestyán, tárkony… Bármi belefér, ami éppen otthon van vagy különösen kedvelitek.
Az ázsiaiak tarógyökér- és édesburgonya tésztáját érdemes megjegyezni, ugyanis használatukkal azok is fogyaszthatnak tésztaételeket, akik amúgy gabonamentes diétán vannak. Tehát van alternatíva…

Serundeng – indonéz fűszerkeverék
(10 dkg fűszerkeverékhez)

  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 3 dkg sótlan földimogyoró, durvára őrölve
  • 1 tk koriandermag, frissen őrölve
  • 1 tk római kömény, frissen őrölve
  • 1 tk finomítatlan tengeri só
  • 2 tk nyírfacukor (vagy bármilyen cukor ízlés szerint – ízben a barnacukor is nagyon illik hozzá)
Öntsünk minden hozzávalót össze egy tálban, és keverjük jól át. Jól zárható üvegben tároljuk.

1 megjegyzés:

  1. Yum! There is something very similar to this that my household used to season plain rice with for quick lunches. Brings back good memories (and many flavours!).

    VálaszTörlés